![]() |
Tweet |
Aydoğmuş, yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Yozgat’ta bir grup vatandaşın, traktörleriyle ülke genelinde artan hukuksuzluklara ve adaletsizliklere karşı gerçekleştirdiği barışçıl protesto eylemi sonrası, trafiği engelledikleri gerekçesiyle kesilen idari para cezaları, hukuka ve anayasal haklara aykırıdır.
Anayasa’nın 34. maddesi uyarınca herkesin önceden izin almaksızın, silahsız ve saldırısız şekilde toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı vardır. Bu protesto, kamu düzenini bozmayan, barışçıl bir eylemdir ve ifade özgürlüğü kapsamında korunması gereken bir haktır.”
“Bu bir isyan değil, haykırıştır”
Aydoğmuş, protestonun yalnızca adaletsizliklere değil, çiftçilerin yaşadığı ekonomik zorluklara da dikkat çektiğini belirtti:
“Çiftçinin bu isyanı; sadece hukuksuzluğa değil, aynı zamanda tarımsal üretim koşullarının her geçen gün zorlaşmasına, artan enflasyon karşısında ezilen emeklerine ve yükselen maliyetlerle ayakta kalmakta zorlanmalarına karşı bir haykırıştır. Bu durum, ülkede yaşanan genel çöküşün ve adalet mekanizmalarındaki çarpıklığın sahaya, tarlaya, kırsala nasıl yansıdığının çarpıcı bir göstergesidir.”
“Tahammülsüzlük sistematik hale geldi”
Barışçıl eyleme kesilen cezaların ifade özgürlüğüne darbe olduğunu söyleyen Aydoğmuş, şu ifadeleri kullandı:
“Trafiğin geçici olarak aksaması, bu anayasal hakkın kullanımının doğal bir sonucudur. Bu nedenle kesilen cezalar ölçüsüz, haksız ve hak arama özgürlüğünü zedeleyici niteliktedir. Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararları da, protestoların geçici rahatsızlık yaratmasının, ifade özgürlüğüne müdahale için gerekçe olamayacağını ortaya koymaktadır.”
Son olarak, hükümetin vatandaş tepkilerine karşı tahammülsüzlüğünü eleştiren Aydoğmuş, iktidarın demokratik haklara değil, itaat kültürüne yöneldiğini söyledi:
“Ne yazık ki, hükümetin protestolara olan tahammülsüzlüğü artık sistematik bir hale gelmiştir. Barışçıl her eylem, bir tehdit gibi algılanmakta; vatandaşın sesi bastırılmaya çalışılmaktadır. Bu da gösteriyor ki iktidarın şirazesi kaymıştır. Demokratik tepki değil, itaat istenmektedir. Ancak unutulmamalıdır: Protesto, özgür toplumun hakkıdır. Protesto kölelik düzeninde yoktur.”
Aydoğmuş açıklamasını, Şeyh Edebali’nin Osman Gazi’ye verdiği tarihi öğütle sonlandırdı:
“Ey oğul, artık Bey’sin! Bundan sonra öfke bize, uysallık sana. Güceniklik bize, gönül almak sana…”