![]() |
Tweet |
ÇİFTÇİLERE YÖNELİK ÇAĞRI
Başkan Taşkın Gömüç, Türkiye’de 2,5 milyon üretici olduğunu ve son 10 yılda çiftçi sayısının 1 milyon azaldığını belirtti. “Elde edilen 100 birim kârın %90’ı aracılar tarafından paylaşılırken, kalan %10’u üreticiye kalıyor. Devlet, kooperatifler aracılığıyla üreticinin haklarını korumalı ve üretim maliyetlerini düşürmelidir” dedi.
SANAYİCİLERE YÖNELİK ÇAĞRI
Başkan Gömüç, sanayicilerin kooperatiflerle doğrudan mal alarak maliyetlerini düşürebileceğini vurguladı. “Sanayici ürünü kooperatiften alarak gelecek hasata kadar kaça alacağını bilir, üretimine, AR-GE’sine ve ihracatına odaklanır ve böylece daha ucuza alayım hırsı ve gayreti biter” dedi.
PERAKENDECİLERE YÖNELİK ÇAĞRI
Perakendecilerin haksız rekabetten korunacağını belirten Başkan Gömüç, “Kooperatifler aracılığıyla ürünler aracısız satılacak, bu sayede fiyatlar düşer, gıda enflasyonu ortadan kalkar” ifadelerini kullandı.
AKADEMİYE YÖNELİK ÇAĞRI
Başkan Gömüç, tarımda eğitim ve AR-GE çalışmalarının üniversitelerle işbirliği içinde yapılması gerektiğini belirtti. “Tarım arazileri ve besihaneler üniversitelerle işbirliği içinde eğitim ve araştırma merkezlerine dönüşmeli” dedi.
GENÇLERE YÖNELİK ÇAĞRI
Başkan Taşkın Gömüç, gençlerin tarım sektöründe önemli bir yer edinmesi gerektiğini vurguladı. “Tarımda üretim artırılırsa, köylerde yaşam canlanır ve gençlerimiz köyde kalır” dedi.
ÇÖZÜM: DEVLET KÖYE DÖNMELİ
Başkan Gömüç, kooperatiflerin devlet denetiminde çalışmasının önemini vurgulayarak, “Kooperatifler, üreticinin menfaatini koruyarak, üretim maliyetlerini düşürmeli ve sağlıklı gıda üretimi artmalıdır. Devlet köye dönmeli, üreticiyle birlikte çalışmalıdır” ifadelerini kullandı.
Başkan Taşkın Gömüç, açıklamasını şu şekilde sonlandırdı:
“Devlet köye dönerse, üretim artar, köylerde huzur gelir ve Türkiye tarımda kalkınır. Ayrıca kooperatif üreticimizin sel, afet, don, dolu vb. tüm afet kaynaklı gelir kayıplarını ödeyecektir.”